Festival orhidej utrinki

Med 23. in 25 novembrom 2018 je potekal Festival orhidej v tropskem vrtu v Dobrovniku.

Osrednji dogodek je potekal v okviru projekta GardEN v soboto 24. novembra 2018 in sta ga skupaj organizirala TIC Moravske Toplice in Ocean Orchids. Obiskovalci so lahko pokusili tropske dobrote katere je pripravil Boštjan Lačen s sodelavci, ustvarjali nakit in božične okraske z Liljano Lukač, izvedeli vse o negi orhidej ter dobili ideje za praznične dekoracije, katere je ustvarjal nizozemski cvetličar Han Meerhoff. Dan je bil popestren s kulturnim programom. Nastopali so citrarji iz DOŠ Dobrovnik, folklorna skupina iz DOŠ Prosenjakovci, ter Dobrovniški ljudski pevci.

Projekt se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska, sofinanciranega iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, katerega namen je spodbuditi lokalne ponudnike k razvoju produktov namenjenim turistom in obiskovalcem ter sočasno ustvariti zanimivo turistično ponudbo izven turističnih centrov.

Tropski vrt privablja številne obiskovalce iz Slovenije in tujine. Projekt omogoča razvoj produktov, ki se navezujejo na sam tropski vrt in orhideje in odpira vrata ustvarjalcem iz različnih področij. Jesenskemu Festivalu orhidej bo spomladi sledil Festival bezga in v pozno poletnem času Festival ajde, ki bosta prav tako povabila medse nosilce kreativnih in inovativnih idej, da se na obeh Festivalih predstavijo.

Do konca tega leta pa bo trasirana tudi Energijska pot GardEN med Slovenijo in Madžarsko z izhodiščno točko ob gramoznici v Lukačevcih. Ob tem bo izvedenih v pravljičnem decembru še šest delavnic namenjenih raziskovanju energijskih točk na mednarodni Energijski poti GardEN.